Oostenburg, in een oude bedrijfsschool van Stork-Werkspoor, daar is de Vereniging Werkgemeenschap Oostenburg opgericht om de kraaksituatie om te zetten in een gebruikersovereenkomst voor ongeveer 20 kunstenaars.

 

Van leegstandbeheer aan de rafelrand tot monument in de buurt
Nadat het schoolgebouw nog figureerde in de film ‘Ciske de Rat’ maakten we de lokalen geschikt als werkruimte of atelierwoning.De ontvangst in de buurt was ‘warm’. Met oud en nieuw werden we vergast op een zelfgemaakte bom - 30 ramen stuk. Onze buren, de randgroepjongeren van Kattenburg en de Czaar Peterbuurt, probeerden als vanouds vanuit het buurthuis naast ons elkaar te overtreffen. Later sloegen ze elkaar eruit. Vanuit een lokaal in ons pand voerde Ome Ben als een buurtvader het moeizame beheer over speelterrein en kinderboerderij.

 

Later werd het rustig. De situatie rond tienercentrum de Clutch werd beter. De BOE-school maakte in de pauze intensief gebruik van het oude speelpleintje bij De Blauwe Olifant, zoals nu van het Funenpark.

 

Bij de ontwikkelingsplannen voor deze groenzone van het Funengebied op het voormalige Van Gend&Loos-terrein waren we via de bewonersgroep Czaar Peterstraat-Oost betrokken. Nu maakt ons tot gemeentelijk monument uitgeroepen pand deel uit van de kraag van historische gebouwen op de plek van het bolwerk Zeeburg van de 17e Eeuwse vestingwal rond Amsterdam.